tisdag 31 mars 2015

Månadsrapport - Mars 2015


1. Margaret Moore - På lika villkor
2. Margaret Moore - Slottsherren
3. Juliet Landon - Duell i gryningen
4. Majgull Axelsson - Jag heter inte Miriam
5. Karin Slaughter - Blindsighted
6. Joyce Carol Oates - Djur
7. Natascha Kampusch - 3096 dagar


Totalt antal lästa böcker: 7 st

Lästa på svenska: 6 st
Lästa på engelska: 1 st

Lånade från biblioteket: 1 st
Lästa från bokhyllan: 5 st
Ljudböcker: 0 st

Författarutmaningen: 3 st
Boktolvan: 2 st
Utmaning Klassiska böcker: 0 st
Utmaning Engelska böcker: 1 st
Utmaning Tegelsten: 0 st
Utmaning Hyllvärmare: 2 st


Bästa boken var: De absolut bästa böckerna denna månad var Jag heter inte Miriam av Majgull Axelsson och Blindsighted av Karin Slaughter. Den senare har blivit en av mina nya favoritförfattare och jag försöker få tag på alla hennes böcker. Det är endast ett fåtal som har blivit översatta till svenska och de har jag redan läst så nu fortsätter jag med hennes böcker på engelska. Majgull Axelsson blev jag nyfiken på efter denna bok så jag ska försöka läsa några fler böcker av henne, bl.a. Aprilhäxan och Långt borta från Nifelheim som en kollega varmt rekommenderade.

Sämsta boken var: 3096 dagar av Natascha Kampusch. Jag köpte denna bok när jag fortfarande gillade att läsa biografier men jag inser mer och mer att jag har svårt att hålla intresset uppe när jag läser en sådan bok. När jag var 20+ så fascinerades jag av att läsa läskiga biografier om människor som hade varit med om hemskheter men idag intresserar det mig inte alls. Tyvärr finns det ju en del biografier bland mina Hyllvärmare som jag känner att jag måste plöja igenom.

Sammanfattning av månaden: Det här var också en bra läsmånad och kul att se att mitt lästempo inte bara berodde på att jag även lyssnade på ljudböcker i jan och feb. Jag har massa spännande böcker som väntar på mig så jag hoppas att jag kan fokusera på böckerna. Alla mina tidningsprenumerationer är uppsagda så jag kan inte fastna i dem i alla fall, vilket känns skönt.

Planerar att läsa i April: Månaden då jag fyller år har alltid varit min favoritmånad! Jag planerar att endast läsa böcker som jag tror att jag kommer älska denna månad, alltså böcker från denna lista.


torsdag 19 mars 2015

Vill läsa NU

Eftersom jag älskar listor och särskilt att stryka över dem när jag är klar, så får denna lista visa de böcker som jag verkligen VILL läsa i år. Då nästan hälften av dem är över 500 sidor och ungefär en fjärdedel är på engelska så kommer det att ta ett tag att beta av denna lista. Som en liten morot till mig själv kommer jag att lägga upp denna lista på sidan i bloggen och njuta när jag ser hur titlarna stryks över en efter en :)

(Böckerna står i min bokhylla och alla med stjärnor i slutet är över 500 sidor)


Adichie, Chimamanda Ngozi - En halvgul sol *
Ahern, Cecelia - Thanks for the memories
Ahrnstedt, Simona - Överenskommelser
Brown, Dan - Den förlorade symbolen *
Cartland, Barbara - Intrigernas hov
Chadwick, Elizabeth – The Greatest Knight *
Cornwell, Patricia - De dödas bok
Cossé, Laurence - Drömbokhandeln
Deaver, Jeffery - Tyst gisslan
Dillon, Lucy - The secret of Happy Ever After *
Falcones, Ildefonso - Katedralen vid havet *
Flynn, Gillian - Gone Girl *
Follett, Ken - Svärdet och spiran *
Gabaldon, Diana - Det flammande korset *
Gerhardsen, Carin - Helgonet
Gerritsen, Tess - The apprentice
Gregory, Philippa - The Lady of the Rivers
Guillou, Jan - Vägen till Jerusalem
Harrod Eagles, Cynthia – Galläpplet
Hildebrandt, Johanne - Freja - Sagan om Valhalla
James, E.L. - Fifty Shades Freed *
Kepler, Lars - Sandmannen *
Keyes, Marian - En förtjusande man *
Mitchell, Margaret - Borta med vinden *
Nesbö, Jo - Djävulsstjärnan
O'Flanagan, Sheila - Inte han!
Ohlsson, Kristina - Tusenskönor
Parrish, P.J. - Spår i snön
Potter, Alexandra - Be careful what you wish for
Weir, Alison - A Dangerous Inheritance *


onsdag 18 mars 2015

Tematrio - Vilja-läsa böcker


Jag tänkte att jag skulle vara med på Lyrans Tematrio denna vecka eftersom hon efterfrågar böcker som vi vill läsa men inte riktigt kommer oss för med. Jag kan lista betydligt fler än bara tre böcker i det temat men för sakens skull ska jag hålla mig inom ramarna.


Berätta om tre böcker ni skulle vilja läsa!


1. En halvgul sol av Chimamanda Ngozi Adichie. För flera år sedan läste jag en fantastisk recension av denna bok vilket gjorde att jag genast köpte boken. Men nu, fem år senare, står boken fortfarande oläst i min bokhylla och jag har inget bra svar på varför.

2. Borta med vinden av Margaret Mitchell. Har stått i min bokhylla i 4 år (även om det känns som att jag köpte den för några månader sen). Jag vill verkligen läsa boken bakom filmen eftersom min erfarenhet är att dessa oftast är betydligt bättre. Här tror jag dock att det är tjockleken (över 1000 sidor) som avskräcker mig lite.

3. Alkemisten av Paulo Coelho. Min storebror tipsade mig om denna bok för väldigt länge sedan och 2010 köpte jag hem den, men nej, den har inte blivit utläst ännu trots att jag ofta far med fingret över just denna lilla tunna bokrygg.


Bonus
Dessa böcker vill min man att jag ska läsa men jag drar mig för det:
* Röde orm av Frans G Bengtsson
* Liftarens guide till galaxen av Douglas Adams
* Harry Potter-serien av J.K. Rowling
* Sagan om ringen-trilogin av J.R.R. Tolkien


måndag 16 mars 2015

Ny läsutmaning - Hyllvärmare

Efter detta inlägg så känner jag att det är dags att uppdatera mina läsutmaningar lite. Jag behöver definitivt lägga till en utmaning om Hyllvärmare. Böckerna tar jag från denna sida och jag lägger mig på en skön nivå även med denna utmaning. 10 böcker från listan bör jag kunna klämma under året och förhoppningsvis fler.

För övrigt går det bra med mina läsutmaningar. Jag är inne i ett läsflow nu och har redan läst mer än hälften av årets böcker. Jag kommer med största sannolikhet att höja siffran för antal böcker som jag vill läsa under 2015 men jag gör det först när jag har läst 29 böcker. Jag vill inte ha någon stress detta år och särskilt inte över läsningen. Jag läser för att jag tycker att det är kul och älskar att göra det och mina läsutmaningar pushar mig lite i rätt riktning.
Eftersom jag har en förmåga att alltid låna böcker på biblioteket trots att jag har mängder med olästa böcker hemma så behöver jag en utmaning såsom Hyllvärmare för att hjälpa mig att välja rätt böcker.

Jag har lyckats fixa fina widgets på hur det går med årets läsutmaningar. Dessa finns till vänster i bloggen och illustrerar väldigt tydligt hur det går för mig. En riktigt bra morot!

Lästa böcker 2015

18/30


onsdag 11 mars 2015

Sammanställning på köpta böcker under 5 år

Jag blev inspirerad av Monika på Bokföring enligt Monika där hon i detta inlägg jämför hur många reaböcker som hon har köpt under åren och hur många av dem som faktiskt blev lästa. Eftersom jag, precis som Monika, har stenkoll på alla mina böcker och älskar listor av alla de slag så ville jag också gå igenom mina böcker på detta sätt. Skillnaderna är att jag arbetar i Excel och att jag ville titta på alla inköpta böcker under åren, inte bara reaböcker. Tyvärr började jag inte skriva upp inköpsdatum förrän år 2010 men eftersom jag ändå hade några få böcker 2008 och 2009 som jag hade skrivit upp inköpsdatumet på så fick de följa med i sammanställningen.




Här ser man att 2013 och 2014 gick jag bananas med bokinköpen. Jag har för mig att 2013 var året då jag köpte 53 reaböcker på Myrorna så det förklarar väl en del.
Hur många av dessa böcker har jag hunnit läsa hittills då? Siffrorna är faktiskt riktigt hemska...




För att ställa siffrorna mot varandra:






Som sagt, 2008 och 2009 är inte tillförlitliga men de böckerna kommer jag försöka läsa med en gång. De andra siffrorna är alla under 50% vilket man ändå får säga är ganska uselt. Vad jag inte förstår är hur jag har kunnat undvika att läsa en enda bok av de som jag köpte under 2014? Har jag kanske tänkt att de är för nya och att de äldre böckerna måste läsas först? Eller är det senare delar i olika serier som jag håller på och läser? Jag vet inte, men jag har sammanställt en lista sorterat på inköpsår och ska försöka att läsa utifrån denna.

Uppföljningen på detta kan man sedan läsa om här.



måndag 2 mars 2015

Månadsrapport - Februari 2015


1. Fredrik Backman - Britt-Marie var här
2. Margit Sandemo - Häxjakten
3. Bernard Cornwell - Det sista kungadömet
4. David Bergman - 36 timmar
5. S.J. Bolton - Livrädd
6. Elisabet Regner - Det Medeltida Stockholm
7. Karin Slaughter - Hjärtslag
8. Karin Slaughter - Kall blek fruktan
9. Anna Sparre - Tre år av ett liv

Totalt antal lästa böcker: 9 st

Lästa på svenska: 9 st
Lästa på engelska: 0 st

Lånade från biblioteket: 3 st
Lästa från bokhyllan: 2 st
Ljudböcker: 4 st

Författarutmaningen: 2 st
Boktolvan: 5 st
Utmaning Klassiska böcker: 0 st
Utmaning Engelska böcker: 0 st
Utmaning Tegelsten: 0 st


Bästa boken var: Alla böckerna som jag läste denna månad var riktigt bra men de absolut bästa var Det sista kungadömet, Livrädd och böckerna av Karin Slaughter. Jag har velat läsa Cornwells historiska bokserie om vikingar ganska länge men inte riktigt kommit mig för att börja på den, men nu är jag fast. Boken Livrädd var en riktigt spännande deckare/thriller och jag har redan lånat ännu en bok av henne från bibblan. Karin Slaughter är verkligen galet duktig på att skriva spännande böcker! Jag har läst sammanlagt 4 böcker av henne och jag kan inte sluta. Jag bara måste få läsa fler böcker av denna fantastiska författare. Jag har boken Blindsighted hemma som jag lånat från bibblan och så hittade jag boken Criminal på bokrean, så jag har lite boknjutning kvar.

Sämsta boken var: Som sagt, ingen bok var dålig denna månad men kanske att faktaboken Det Medeltida Stockholm blev lite seg eftersom jag egentligen kände för en roman. Jag tror att denna bok ger mest om man tar med sig den när man går runt i Gamla stan och tittar efter historiska lämningar (ja, jag gör detta ibland, särskilt tillsammans med min lika historieintresserade far).

Sammanfattning av månaden: Det här var också en riktigt bra läsmånad! I'm on a roll! :) Jag vet att det hjälpte till att jag hade Storytel halva månaden men nu när jag fastnat i böckernas förtrollande värld igen (efter ett ruttet läsår) så stannar jag gärna kvar här.

Planerar att läsa i Mars: Jag har en hög på nattduksbordet som jag vill läsa, några böcker från bibblan (bl.a. Karin Slaughter och S.J. Bolton) och två lånade böcker från vänner som jag vill prioritera (Per-Anders Fogelström och Majgull Axelsson). Jag vill även läsa ut Fifty shades of Freed som jag bara har läst 100 sidor i. Såg filmen igår på bio och nu känner jag ett sug efter böckerna igen. Jag hoppas verkligen att mitt lästempo håller i sig!