fredag 30 mars 2012

Bokbloggsjerka 30 mars - 2 april

Nu är det redan dags för "bokbloggsjerka" igen!

Veckans fråga:

Vilken är din favoritmiljö i böckernas värld?

Jag är svag för historiska miljöer. Så fort det dyker upp t.ex. en droska, ett gammalt slott eller vikingahyddor så fastnar jag lite extra snabbt i boken. Om karaktärerna har förhistoriska kläder (allt från grottmännisko-trasor till krinolin-klänningar) får jag en bra magkänsla.
Jag är inte så kräsen med var den historiska miljön ska befinna sig, bara jag får en känsla av att förflyttas bakåt i tiden så myser jag rejält.


torsdag 29 mars 2012

Me and Mr Darcy av Alexandra Potter


Handling
He's every woman's fantasy. After a string of nightmare relationships, Emily Albright has decided she's had it with modern-day men. Shed rather pour herself a glass of wine, curl up with Pride and Prejudice and step into a time where men were dashing, devoted and honourable, strode across fields in breeches, their damp shirts clinging to their chests...So when her best friend invites her to Mexico for a week of margaritas and men, Emily decides to book a guided tour of Jane Austen country instead. She quickly realises she wont find her dream man here. The coach tour is full of pensioners, apart from one Mr Spike Hargreaves, a foul-tempered journalist sent to write a piece on why Mr Darcy's been voted the man most women would love to date Until she walks into a room and finds herself face-to-face with Darcy himself. And every woman's fantasy suddenly becomes one woman's reality...

Mina tankar
Jag har läst en bok av Alexandra Potter tidigare och hon skriver väldigt roligt och intressant. Den här utspelar sig bl.a. i en bokhandel och bara det ger pluspoäng från mig. Eftersom mycket i boken bygger på Stolthet och fördom av Jane Austen så missade jag några kopplingar under själva läsningen, men så fort denna var klar så kastade jag mig över orginalet och genast förstod jag hur böckerna hängde ihop. Mycket som hände Elizabeth och Mr. Darcy i Stolthet och fördom, hände även Emily och Spike i denna bok, fast i en modern tappning.
Chiclit när den är som bäst!

Betyg




måndag 26 mars 2012

BOKTOLVA 2012


Boktolvan går ut på att läsa böcker av tolv författare som man ännu inte har läst någonting av. Jag hittade denna hos Bokföring enligt Monika och tänkte hänga på. Dessa författare vill jag hinna med under 2012:

Chimamanda Ngozi Adichie
Dan Brown
Harlan Coben
Jeffery Deaver
Janet Evanovich
William Faulkner
Elizabeth George
Kristina Ohlsson
Peter Robinsson
Ninni Schulman
Karin Slaughter
Helene Tursten

Bokbloggsjerka

Jag hörde talas om "bokbloggsjerka" och gick in på Annikas blogg för att läsa mer. Det låter som en kul grej så jag är med!

Veckans fråga:

Berätta om årets hittills bästa läsupplevelse

Det står mellan två böcker, Blonde av Joyce Carol Oates och Hungerspelen av Suzanne Collins. Jag tror att Hungerspelen vinner eftersom den har stannat kvar i mina tankar längre än vad Blonde gjorde. Jag älskade allt med Hungerspelen; karaktärerna, handlingen, omgivningarna.. Jag kunde inte sluta läsa den och när jag väl var tvungen att lägga den ifrån mig så tänkte jag på Katniss och hur det skulle gå för henne. Det enda lilla minuset i boken är mutanterna i slutet. Eftersom jag inte tycker om fantasy-böcker så gillade jag inte den delen av boken. Allt det andra kunde jag köpa eftersom det låg relativt nära verkligheten eller en alternativ framtid.
Hungerspelen hamnar nog bland de topp 10 bästa böckerna någonsin som jag har läst!

söndag 25 mars 2012

Blonde av Joyce Carol Oates

Handling
Den 3 augusti 1962 ringde Döden på dörren till 12305 Fifth Helena Drive i Los Angeles. Morgonen därpå hittades Marilyn Monroe död i sitt hem, bara 36 år gammal. Det blev årets nyhet, större än Kuba-krisen några veckor senare. Och spekulationerna började. Under de snart fyrtio år som gått sedan dess har många försök gjorts att teckna hennes levnadsöde: ett övergivet och ensamt barn utan fotfäste i livet, psykiskt labil mor, okänd far, fosterhem, en kanske alltför snabb lysande karriär, drogmissbruk, olyckliga äktenskap, aborter och förtal.

Den här boken är något helt annat. Den ger sig inte ut för att vara en biografi. Det är en storslagen och inlevelsefull roman, där Joyce Carol Oates ger röst åt barnet, kvinnan och den undergångsdömda celebriteten. Ett närgånget porträtt av en känslig och begåvad ung kvinna som skapar och omskapar sin identitet på ett till sist förödande vis. Kanske på sitt sätt det sannaste vittnesmålet någonsin om Norma Jean Baker, som av Hollywood stöptes om till den amerikanska Drömflickan – dyrkad världen över.

Iskalla inblickar ges i en filmindustri som både när och förtär sina offer, liksom långt ifrån smickrande bilder av de mäktiga männen i Norma Jeans liv: Joe DiMaggio, Arthur Miller, John Kennedy och många andra.

Mina tankar
Den här boken räknas nog nästan som en klassiker och den är verkligen fantastisk! Man sitter fastklistrad vid boken genom alla 862 sidorna och inte en enda gång tappade jag fokus eller tröttnade. Även om den inte är en biografi så får du en inblick i hur Marilyn Monroes liv kan ha varit.

Jag kände med en gång en stark samhörighet med Marilyn och när jag läste om den lilla flickan som inte fick tillräckligt med kärlek och tillit, och som sedan blev en ung, osäker kvinna så ville jag bara krama om henne. När hon blir utnyttjad av så väl fotografer som bara vill tjäna pengar på henne, och filmbolagsbossar som vill utnyttja hennes kropp blir jag så ledsen och arg.

Jag hade svårt att koppla den blyga Marilyn med alla foton och filmer som man har sett på henne genom åren, men när det beskrivs hur Norma Jeane "plockar fram och blir Marilyn" framför spegeln så fick jag ändå ihop det.

När man läste om vissa kända personer, motspelare och regissörer (som inte alltid stod med sina namn utan endast med initialer) så googlade jag fram dem för att få en bild av personen och likadant med filmerna. När en viss scen återberättades så var jag tvungen att titta på youtube efter det som beskrevs i boken.

Jag fick en helt ny förståelse och respekt för Marilyn Monroe och jag rekommenderar denna bok varmt!

Betyg




onsdag 21 mars 2012

Te till böckerna

När jag läser böcker vill jag gärna ha en kopp te bredvid mig och det är mycket roligare att fixa med te om man har fina teburkar. De här är mina favoriter:


Dessa söta kommer faktiskt från ÖB och är inte fyllda med te ännu. Jag tänkte köpa hem lite vår/sommar-smaker som hallon, jordgubbe, blåbär kanske mango, ananas.. Vi får se, men fyllda lär de bli väldigt snart.



Dessa fina teburkar har jag köpt i affären Thehuset på Kungsgatan, där jag köper det mesta av mitt te. Jag har grönt te "Grön Skärgårdsnatt" i den gröna och rött te "Rooibos Jordgubbe Cream" i den röda.


Här har jag mina julteer; "Farbror Frost", "Glögg" och "Lusse te". De två burkarna till höger är finast enligt mig.


tisdag 20 mars 2012

Rea-fynd

Jag föredrar pocket framför inbundna böcker och den här rean har inte erbjudit några pocket-fynd, fram tills nu! Jag köper de flesta av mina böcker på Adlibris men idag på lunchen var jag inne på Akademibokhandeln och hittade två böcker för 29 kr! Eftersom jag gillar serien True Blood så kan det vara lite kul att läsa böckerna bakom succén.

Har ni läst dessa böcker? Är de bra?



Charlaine Harris "Levande död i Dallas" och "Klubb Död"


Påven Johanna av Donna Woolfolk Cross

Handling
En mustig och färgsprakande historisk roman om en kvinna som brann för sin lust att lära, som inte lät sig avskräckas av någonting och som lyckades dupera hela den katolska världen och bli vald till påve i Rom. Den intelligenta och orädda unga Johanna trotsar det medeltida samhället och lär sig läsa och skriva. När hennes bror faller offer under vikingarnas framfart byter hon identitet och klär sig i broderns kläder. Som Johannes Anglicus beger sig Johanna till klostret Fulda, där brodern skulle ha fortsatt sina präststudier. Här förkovrar hon sig framför allt inom läkekonsten. Slutligen beger hon sig till Rom, staden hon länge drömt om. Där får hon tjänst som läkare och når en inflytelserik position som rådgivare i Vatikanen. Hon återser också sin älskade, riddaren Gerold. Kärlek, rävspel och halsbrytande äventyr - författaren kastar ljus över den fascinerande medeltiden på ett mycket underhållande sätt.
Donna Woolfolk Cross, lärare i engelska, ägnade sju år åt att samla material och skriva om denna omstridda historiska person och detta makalösa kvinnoöde.

Mina tankar
Den här boken var riktigt bra! Spännande personporträtt och gripande historia. Det som höjer boken ytterligare är ovissheten om den är sann eller ej. I slutet av boken finns en eftertext av författaren där hon lägger fram alla fakta som styrker trovärdigheten att denna person verkligen har funnits. Det som imponerar mest på mig är nog påvestolen med ett hål i botten som togs i bruk i och med påven efter Johanna. Den användes vid en cermoni när en påve skulle utses; den blivande påven fick sitta på stolen med rumpan bar och någon utsedd person fick undersöka så att påven verkligen var en man. Varför skulle en sådan sed påbörjas om inte en kvinna hade lyckats lura till sig påvetiteln innan?
Jag såg filmen direkt efteråt och den var helt OK. Höll sig till boken relativt bra även om vissa händelser lämnades utanför.

Betyg



måndag 19 mars 2012

Recensioner

Om ni vill ha lite lästips så kanske mina recensioner kan vara något. Jag gör ingen djupdykning utan försöker hålla de ganska enkla och ärliga. Här hittar ni böcker som har fått betyg 5 (= bäst) och här hittar ni böcker som har fått betyg 4 (= mycket bra)
Jag ska recensera fler böcker så fort jag hinner.

Det största som hänt den här bloggen var när författaren Birgitta Andersson kommenterade min recension av hennes bok Blondie

Nyårslöfte för 2012

Jag såg detta nyårslöfte hos Boken är tankens barn och tänkte faktiskt göra ett försök själv.

Att läsa minst en författare för varje bokstav i alfabetet, sorterat på efternamn:

A - Austen, Jane "Stolthet och fördom"
B - Bergmark, Sara/Strandberg, Mats "Cirkeln"
C - Cornwell, Patricia "Flyg fula fluga"
D
E
F
G - Gregory, Philippa "The red queen"
H
I
J
K
L
M - Monroe, Marilyn "Fragment"
N
O - Oates, Joyce Carol "Blonde"
P - Potter, Alexandra "Me and Mr Darcy"
R
S
T
U
V/W
Å
Ä
Ö

Jag fuskar lite och hoppar över de svåra bokstäverna Q, X, Y och Z

Du kan följa hur denna lista uppdateras bland flikarna längst upp i bloggen.



fredag 16 mars 2012

Lista


Jag hittade denna lista att fylla i hos Ett hem utan böcker

Senast lästa bok: Hungerspelen av Suzanne Collins. Underbar bok! Ska se filmen nästa vecka.

Senast köpta bok: Den förlorade symbolen av Dan Brown

Senast lånade bok: Det inre mörkret av P.J. Parrish

Senast fådda bok: Jag ska hitta dig en dag... av Joy Fielding. Fick den av en kollega som hade rensat sina bokhyllor.

Favoritbokhandel: Adlibris

Favoritbibliotek: Biblioteket där jag bor

Antal lånekort: Hade tre stycken förut ("Mitt", Stadsbiblioteket, Gävle) men vet inte om alla fungerar längre. Lånar bara böcker på biblioteket där jag bor numera.

Använder som bokmärke: Bokmärken från Pocketshop med magnet som fastnar på den sidan där man ligger.

Favoritfärg på bok: Lila eller svart

Favoritmat/snacks vid läsning: Choklad

Favoritdryck vid läsning: Te

Favoritställe att läsa på: På balkongen i solen eller i soffan

På den sidan hålls jag i den bok jag läser just nu: Sid 50 ungefär, har precis börjat med Zorro - så föddes legenden av Isabel Allende

Den här boken köper jag till en förälder: Herman Lindqvist till pappa, Nora Roberts till mamma.

Den här boken köper jag till min bästa vän: Främlingen av Diana Gabaldon

Den här boken köper jag till en partner: Flickan som lekte med elden av Stieg Larsson

Favoritgenre: Historia och deckare

Favoritformat: Pocket

Författarfavorit: Diana Gabaldon och Patricia Cornwell

Den tjockaste bok jag läst: Blonde av Joyce Carol Oates eller någon av Diana Gabaldons böcker (runt 1000 sidor)

Den tunnaste bok jag läst: Våld av Joyce Carol Oates (166 sidor)

Favoritljud när du läser: Fågelkvitter

Favorittidning: Cosmopolitan

Prenumererar på: Cosmopolitan och Amelia

Favoritbokblogg: Boken är tankens barn

Mitt bästa bokminne: När jag satt ute på lunchen på en parkbänk (ovanpå mina tjocka vintervantar) i solen och läste Historikern av Elizabeth Kostova. Det var en vinterdag i mars och jag längtade efter våren och sommaren. Boken var så himla spännande att jag glömde tid och rum, och jag minns den härliga känslan i magen som jag fick av boken och solen.

Senaste bokfyndet: Borta med vinden av Margaret Mitchell, inbunden på 1048 sidor för 44,50 kr

Senaste impulsköpta bok: Dance through time av Lynn Kurland (ska påminna om Diana Gabaldons böcker)

En bra bok att ge bort: Hundraåringen som gick ut genom fönstret och försvann av Jonas Jonasson

Bokgenre som jag undviker: Fantasy

Så gör jag med böcker som jag inte vill ha längre: Lägger de i förrådet. Jag kan absolut inte kasta böcker och orkar sällan ta mig till en loppis för att ge bort dem eller sälja dem.

Så här håller jag koll på vad jag läst: Jag har ett excel-dokument över alla böcker som jag har läst eller ska läsa.

Så här sorterar jag min bokhylla: I genre (deckare/spänning, historiska, chiclit, övriga romaner)

Nästa bok jag ska läsa: Flickan med snö i håret av Ninni Schulman



torsdag 15 mars 2012

Mini-recension

Såhär tycker jag om de böcker som jag hittills har läst under 2012:

Joyce Carol Oates - Blonde
5/5
Fantastisk bok! Kändes verkligen som att jag fick lära känna Marilyn Monroe.

Patricia Cornwell - Flyg fula fluga
5/5
Älskar alla Cornwells böcker om rättsläkaren Kay Scarpetta.

Marilyn Monroe - Fragment
3/5
Intressant att läsa Marilyns dikter och brev men inte så spännande.

Philippa Gregory - The red queen
3/5
Jag brukar älska Philippa Gregorys böcker men just denna var ingen höjdare. Det var svårt att känna sympati med drottning Margaret Beaufort och handlingen var ganska trist. Tyckte bättre om Den vita drottningen och hoppas att nästa bok i serien, The Lady of the Rivers, blir bättre.

Alexandra Potter - Me and Mr Darcy
4/5
Det här var andra boken som jag läste av Alexandra Potter och hon skriver så otroligt roliga, lättlästa chiclit-böcker!

Jane Austen - Stolthet och fördom
4/5
En klassiker som jag äntligen tog mig tid att läsa. Väldigt bra bok. Kändes ganska modern i vissa lägen, men jag förstår inte hypen med Mr Darcy.

Mats Strandberg, Sara Bergmark - Cirkeln
2/3
Jag vet att det är en ungdomsbok men enligt recensionerna skulle den inte kännas som en sådan. Helt fel, den är väldigt barnslig och gav mig ingenting.

Suzanne Collins - Hungerspelen
5/5
Fantastisk bok! Jag fastnade med en gång och kunde sedan inte sluta läsa den. De sista sidorna läste jag från bussen och hem i skenet från gatulamporna. Katniss är väldigt enkel att gilla, en power-brud, och handlingen är ruskigt spännande! Frågan är bara om de andra två delarna i triologin är lika bra?