lördag 27 mars 2010

Nya inköp




Nytt till bokhyllan:
- Aldrig mer! av Jennifer Crusie
- En halv gul sol av Chimamanda Ngozi Adichie

Jag fick ett presentkort på 50 kr på Adlibris så jag har faktiskt bara betalat 8 kr för dem. 39 kr för "En halv gul sol" och 19 kr för "Aldrig mer!". Ska bli spännande att läsa dem.



måndag 22 mars 2010

Hypnotisören av Lars Kepler


Handling
I ett omklädningsrum på en idrottsplats i Tumba utanför Stockholm hittas en man brutalt mördad. Sedan återfinns hans fru och dotter lika besinningslöst ihjälhuggna i familjens radhus. Avsikten tycks ha varit att utplåna hela familjen. Men sonen överlever, svårt skadad, och när kriminalkommissarie Joona Linna förstår att det finns ännu en familjemedlem kvar i livet, en syster, inser han vikten av att hitta henne innan mördaren gör det.

Sonen svävar in och ut ur medvetslöshet, och för att kunna skynda på förhörsprocessen tar Joona Linna kontakt med läkaren Erik Maria Bark och övertalar honom att hypnotisera pojken för att få en bild av händelseförloppet. Därmed bryter Erik Maria Bark sitt gamla löfte att aldrig mer hypnotisera och en skrämmande kedja av händelser tar obevekligt sin början.

Mina tankar
40 sidor in i boken tyckte jag inte alls om den. Jag störde mig på personporträtten och skrivstilen kändes väldigt banal, men sedan hände något och helt plötsligt blev boken mycket bättre. När jag hade kommit halvvägs hade jag en slags hat/kärlek till den. Jag störde mig fortfarande på många saker men samtidigt ville jag verkligen veta hur den skulle sluta.< Såhär i efterhand tycker jag att boken var en riktig nagelbitare med oväntade vändningar hela tiden och ledtrådar som nystar upp en fruktansvärd historia. Intressant att händelserna beskrivs från hur flera olika personer upplever dem. Däremot är det något med boken som gör att den känns väldigt barnsligt skriven och jag föredrar spänningsförfattare som Tess Gerritsen och Patricia Cornwell framför det här paret. Att betyget ändå blir relativt högt beror nästan enbart på att de trots allt håller kvar mitt intresse till sista sidan. Betyg




onsdag 17 mars 2010

I en annan del av Bromma av Martina Haag


Handling
Den fristående fortsättningen på "Underbar och älskad av alla"!
Mitt liv har blivit lite rörigt på sista tiden. Varför ligger jag obekvämt på barr och blåbärsris och små stenhårda kottar och spionerar på min egen familj i kikare? Varför dyker Lars Adaktussons rödblonda huvud upp så fort jag sätter på teven? Vad hände med min koll på band och musik? Jag vet inte ens vem det är som är själva Kent av alla killarna i popgruppen Kent.
Sju år har gått sedan Bella fick sparken från Dramaten. Nu är hon gift och har fått två pojkar med den framgångsrika tevestjärnan Matte. Själv jobbar hon i receptionen på TV4 och undrar vart hennes liv och drömmar tog vägen. Blev det inte mer än såhär?
Matte tror att Bella har åkt på semesterresan som han så omtänksamt har köpt till henne. Bella tror att Matte är på landet och har sommarlov med pojkarna.
Det visar sig att båda två har helt andra planer...

Mina tankar
Vilken underbar bok! Jag sträckläste den eftersom jag var tvungen att få reda på hur det skulle gå för stackars Bella. Martina skriver så himla roligt och enkelt, och det var kul att hon namedroppa så många svenska kändisar. Jag blir lite irriterad på Bella eftersom hon gör så många fel i mina ögon och hennes självförtroende är nästintill obefintligt, men samtidigt hamnar hon i många olustiga situationer pga det här som gör att man får skratta lite. Nu väntar jag på nästa bok om knasiga Bella!

Betyg




lördag 13 mars 2010

Förändringarnas vind av Kathleen E Woodiwiss

Handling
Nordamerikanska inbördeskriget sliter sönder nationen. Ju fler offer kriget skördar desto mer växer hatet på båda sidor. I denna värld fylld av strider, fattigdom och kriminalitet står plötsligt den sjuttonåriga Alaina MacGaren ensam. Hennes far och hennes båda bröder har dragit ut i kriget för att slåss mot nordstatstrupperna.

När hennes mor dör tvingas Alaina lämna familjens plantage och söka upp sina släktingar i New Orleans. Hon attackeras av en grupp soldater men räddas av en mörk ung läkare som jobbar vid stadens militärsjukhus. Alaina vill trots det på inga villkor stå i tacksamhetsskuld till honom, eftersom han är kapten i nordstatsarmén och således hennes fiende. Kapten Cole Latimer visar sig dock vara svår att hata... och lika svår att älska.

Mina tankar
Jag blir nästan aldrig besviken på de historiska Harlequin-romanerna som jag läser. Notera dock att det endast är de historiska Harlequin-böckerna som jag tycker så mycket om, de andra är rent ut sagt dåliga. Men i de historiska böckerna får man härliga historiska miljöbeskrivningar och personerna beter sig på ett helt annat sätt än vad man gör i dagens samhälle, männen är oftast gentlemän och kvinnorna är starka men kvinnliga. Man vet vad man får när man läser en Harlequin-bok och det är så skönt att alternera med en sådan tycker jag. Just den här författaren har jag läst en vanlig bok med också och jag älskar hennes sätt att beskriva karaktärerna och hennes böcker framkallar både skratt och tårar, ilska och oro.

Betyg




(Såg att den här boken ingår i serien Casino istället för Harlequin, men det är nästan samma sak)

fredag 12 mars 2010

Falsk trygghet av Joanna Wayne

Handling
Ett regn av blod och pistolkulor raserar på ett ögonblick hela Vincents värld. Hans pappa dör, hans familj smutskastas, hans älskade Janice vittnar mot honom - och ingen tror på hans oskuld. De följande femton åren tillbringar han bakom lås och bom, besatt av en enda tanke: att ta sig ur fängelset och skydda sin före detta flickvän och deras dotter från den verklige brottslingen. Frågan är bara hur han ska få Janice att lita på honom och släppa in honom i sitt liv igen?

Mina tankar
En ganska banal spänningsbok med enkel handling och inga djupa personporträtt, men man kan inte vänta sig så mycket mer av en Harlequin-roman. Föredrar deras historiska böcker, men jag fick den här gratis så var ju tvungen att testa den. Man förstår hur den ska sluta och jag hade egentligen ingen lust att lägga ner tid på att läsa ut den.

Betyg


Spenderat mycket tid i soffan


Det enda som är bra med att vara dunderförkyld och tvungen att vara hemma några dagar är att man kan ligga i soffan och läsa böcker. Jag har läst ut "Falsk trygghet" av Joanna Wayne och snart även "Förändringarnas vind" av Kathleen E Woodiwiss, som är riktigt bra på historiska kärleksromaner. Recensioner kommer snart.

måndag 8 mars 2010

Slända i bärnsten av Diana Gabaldon


Handling
Claire Randall gav sin kropp och sitt hjärta till Jamie Fraser. Hon älskade den skotske klanledaren passionerat och bortom allt förnuft. Och hon älskar honom fortfarande - hon kan inte glömma honom. Tillsammans reser de till Frankrike för att rädda Skottland från undergång. Deras mål är att hindra Bonnie Prince Charlie att få fram pengar till det tragiska fälttåget mot engelsmännen. De möter intrigerna vid Solkungens hov och tvingas kämpa för sina liv och för sin kärlek. De tror att kärleken kan klara allt - men Claire lämnar Jamie; hon överger sin älskade för att rädda deras ofödda barn. Hon måste vinna honom igen.

Mina tankar
Jag älskar den här serien, fastnade redan efter några sidor i första boken! Allt med böckerna är fantastiskt; karaktärerna, miljöbeskrivningarna, handlingen, allt!
En sak som är lite rolig och får mig att känna lite extra starkt för Jamie är att han påminner väldigt mycket om min pojkvän. Han är flera år yngre än Claire, han är lång och lite rödlätt, stark, romantisk, trygg, rolig. Jag kan ibland känna igen mig i situationer som Claire och Jamie hamnar i, vilket ofta får mig att dra lite extra på munnen. Det här är klassiska böcker som enligt min svärmor, den största bokälskaren av oss alla, alla bör ha hemma i sin bokhylla eller i alla fall läsa minst en gång under sin livstid. Jag är evigt tacksam för att jag upptäckt den här underbara, historiska bokserien!

Betyg


söndag 7 mars 2010

Bokprat


Idag läste jag ut Slända i bärnsten av Diana Gabaldon, bok nr 2 i en av de bästa historiska serierna någonsin. Tur att jag har 4 böcker kvar i serien som väntar på mig i bokhyllan och ytterligare två (en som inte är översatt ännu samt en som hon håller på att skriva). Jag älskar verkligen allt med hennes böcker och inte minst att den fantastiska Jamie påminner om min egen underbara pojkvän :)

Nu har jag redan slagit upp de första sidorna i Hypnotisören av Lars Kepler (pseudonym för paret Ahndoril) och jag stör mig på karaktärerna! Joona kan inte presentera sig själv för hypnotisören Erik när de möts vid kaffemaskinen på sjukhuset fast det är han som ringt dit honom, polisen Magdalena verkar enbart enfaldig när hon ska försöka briljera med sina kunskaper om vapen inför kollegerna, doktor Daniella fnittrar som en liten flicka och Erik drar plumpna skämt som inte alls är roliga. Och varför heter han ett tjejnamn (Maria) i mellannamn? Och varför upprepas det gång på gång i boken? Portugiser kan ibland ha namnet Maria inklämt bland alla andra för- och efternamn, men man får ingen antydning till att Erik Maria Bark är portugisisk eller spansk.

Dock har jag bara kommit 40 sidor in i boken så jag hoppas att karaktärerna växer in i sina roller och att dialogen blir bättre för just nu känns det precis som att det är två nybörjare som har försökt sig på att skriva en spännande bok och inget mer.
Men jag håller fast vid att min fantastiska svärmor älskade boken och hon har haft rätt hittills med alla böcker som hon tipsat om så den måste bli bättre.

Jag återkommer med en recension när den är utläst.

torsdag 4 mars 2010

14 år till salu av Caroline Engvall


Handling
Det här är 14-åriga Tessans egna historia. Hon lever ett välanpassat liv i en mellansvensk stad, med mamma, pappa och syskon. I skolan går det bra och hon älskar stunderna hon tillbringar i stallet.
Men så en kväll raseras allt. På väg hem från stallet blir hon våldtagen av en jämnårig kille. Chockad tar hon sig hem men berättar aldrig för någon om vad som hänt. I stället tar Tessan på sig all skuld för våldtäkten och mår allt sämre.
När en kompis föreslår att de ska sälja sex via nätet för att tjäna snabba pengar tvekar hon inte. Tessan dras in i en ond cirkel av självförnedring och prostitution i jakt på bekräftelse. Genom att sälja sin kropp gång på gång straffar hon sig själv och försöker ta kontroll över situationen. Men snart inser Tessan att hon inte längre har makten över sitt liv. Till slut får hon inte ens betalt av de män som regelbundet ringer och kräver att få utnyttja henne. När hon byter skola för att komma ifrån dem hittar de henne och övergreppen fortsätter. Hennes omgivning märker inte vad som händer. Finns det ingen väg ut ur helvetet?

"14 år till salu" är en viktig och angelägen bok. Det som hände Tessan kan hända vem som helst. I hennes värld fanns inga missförhållanden innan allt gick snett.

Mina tankar
Det här är en gripande bok som var svår att släppa. Att det dessutom har hänt i Sverige gör att det kommer närmare inpå och blir mer obehagligt. Jag tycker så himla synd om Tessan och vill bara hoppa in i boken och ge henne en stor kram. Gång på gång får man bevis på hur vidriga vissa killar/män kan vara och hur sne kvinnosyn många har. Hemskt.

Betyg




Ps Jag älskar dig! av Cecelia Ahern

Handling
Somliga väntar ett helt liv på att hitta sin själsfrände, men inte Holly och Gerry. De avslutar varandras meningar och till och med när de bråkar kan de inte låta bli att skratta. Holly kan inte tänka sig ett liv utan Gerry. Och det är så idén med "listan" kommer till ... som ett skämt. Om något skulle hända honom ska han ge henne en lista med saker att göra, för att hon ska klara sig utan honom.

Men så händer det otänkbara. Gerry blir sjuk och dör. Tre månader senare får Holly ett mystiskt paket. Det visar sig att Gerry har hållit sitt ord och efterlämnat sig brev med instruktioner till Holly om vad hon ska göra för att komma över honom. Varje brev avslutas med "PS Jag älskar dig".

Mina tankar
Det här är en fantastisk bok! Jag ville aldrig att den skulle ta slut. Jag älskar relationen som Holly och Gerry har och jag väntade ivrigt på nästa brev. Skratt blandas med gråt och man får sig en tankeställare. Duktigt av en så ung tjej att kunna skriva såhär bra om så svåra saker och språket var väldigt roligt.

Betyg




Tisdagarna med Morrie av Mitch Albom


Handling
Morrie Schwartz var Mitch Alboms favoritprofessor, hans mentor och vän. På examensdagen lovar Mitch att hålla kontakten men det dröjer tjugo år innan han hör av sig. Av en händelse får han se sin gamle sociologiprofessor på teve; Morrie har drabbats av en nervsjukdom som långsamt förlamar hans kropp men inte hans sinnes briljans och inte hans lust att leva ända till slutet. Mitch beslutar sig för att besöka Morrie varje tisdag - precis som under studieåren. De samtalar om kärlek, äktenskap, känslor, förlåtelse, saknad och död. Deras pånyttfödda vänskap blir till en sista föreläsning fylld av visdom och erfarenhet, en lektion i konsten att leva.

Mina tankar
Det här är en väldigt tänkvärd bok som får en att uppskatta livet och fundera över sina val och tankar. Många bra citat från Morrie och eftersom han påminner lite om min kloka, bortgångna farfar så hade jag lite extra lätt för att gråta. Boken är tunn och lättläst vilket jag ser som ett plus i det här fallet.

Betyg




måndag 1 mars 2010

Det dina ögon ser av Christina Wahldén


Handling
Tess har alltid drömt om att köra den största grävmaskinen och gräva de djupaste groparna. Hon går lastbilsgymnasiet i en killtät klass. En dag blir hon misshandlad i skolan av Bea i klassen. Tess blir sparkad i huvudet och förs medvetslös till sjukhus. Flera klasskamrater bevittnar händelsen, bland dem den tredje tjejen i klassen, Molly. Händelsen polisanmäls, men Mollys pappa förbjuder henne att vittna. De andra som såg på vågar inte ens ge sig tillkänna. Molly slits mellan att göra sina föräldrar till viljes och att ställa upp för sin kompis. Hon är rädd. Ska hon våga vittna? Och om hon gör det, vilka blir konsekvenserna?

Mina tankar
Jag gillar att variera med en ungdomsbok ibland och Christina kan man alltid lita på. Hon och Katarina von Bredow gör mig aldrig besviken, de vet precis hur de ska skriva om intressanta ämnen på ett lättläst sätt. Just den här boken var inte en av de bästa, utan läs istället "Eskort" eller "Kort kjol" som handlar om våldtäkt och prostitution, om du vill ha en bok som är svår att lägga ifrån sig.

Betyg




Rovfåglarnas tid av Elisabet Nemert


Handling
När prästdottern Angelica Blake får erbjudandet att följa med till Frankrike som sällskapsdam åt sin barndomsvän, grevedottern Diana, tvekar hon inte. Hon har alltid drömt om ett liv i adelns salonger.

Men den verklighet hon möter i revolutionens Frankrike har föga att göra med hennes skira drömmar. Diana blir misshandlad av sin nyblivne make och hans far snärjer sina garn kring Angelica. Samtidigt accelererar skräckväldet under Robespierre och oron sprider sig ända till slottet i Polignac.

Angelica dras in i en räcka av händelser som tvingar henne att omvärdera allt som hon dittills värdesatt och när väninnans liv är i fara måste hon agera. Hon förs av ödet till Paris, där även läkaren David Duchamp lever. Deras livsöden snuddar vid varandra ett flertal gånger, men de har en lång väg att vandra innan de är redo att mötas ansikte mot ansikte...

"Rovfåglarnas tid" är en oerhört spännande kärleksroman, men det är också en berättelse om mod, medkänsla och mänskligt växande.

Mina tankar
Jag gillar Elisabet Nemerts böcker mest för att de alltid är historiska men även för att det alltid förekommer en invecklad kärlekshistoria. I just den här boken tycker jag om att följa Angelicas resa från en ung, naiv flicka till en modig, ung kvinna. Att få flyttas bakåt i tiden när man öppnar en bok är helt underbart och Elisabet lyckas med det.

Betyg




Förlorad barndom av Kathleen O'Malley


Handling
Hon togs från sitt hem och tvingades växa upp i en grym klostervärld. Nu vill hon att världen ska veta vad som hände. Det här är den sanna och fruktansvärda berättelsen om Kathleen O'Malleys förlorade barndom.

Kathleen O'Malley föds 1942 i Dublins slum. Hennes mamma är en hårt arbetande kvinna, men har fött sina barn utanför äktenskapet och det räcker för att de sociala myndigheterna ska ha ögonen på henne. Hon förlorar vårdnaden om sina tre små flickor som sänds till en klosterskola driven av den katolska nunneordern Sisters of Mercy. Kathleen är ensam och rädd när hon bara fem år gammal kommer till nunnorna. Det är början på tio år av fysisk och psykisk misshandel, förnedring och förtvivlan.

Mina tankar
Början av boken var riktigt bra, även om det var otäcka scener som utspelades, men i mitten och mot slutet blev det lite långtråkigt. Det var likadant varje dag, nunnor som slog och terroriserade barnen, präster som utnyttjade dem, slavarbete och psykiatriska inrättningar. Antagligen har jag helt enkelt läst för många böcker som är 10 gånger värre, eftersom boken inte höll kvar mitt intresse hela vägen men det kan även vara uppbyggnaden av handlingen som gjorde att den blev lite långtråkig mot slutet.

Betyg



Brustna hjärtans café av Lolly Winston


Handling
"Hur kan jag vara änka? Änkor är gamla kvinnor med hornbågade glasögon och koftor som luktar malkulor". Sophie Stanton är 36 år gammal och kan inte förstå hur det här kunnat drabba henne. Själv tycker hon att hon knappt hunnit vänja sig vid att vara gift.

"Brustna hjärtans café" är en varm och rolig berättelse om en ung kvinnas sorgearbete. Efter makens död faller Sophies tillvaro samman. Hon förlorar kontrollen över sitt liv, och är inte den stilfulla Jackie Kennedy-änka hon så gärna vill vara. Sophie är mer av Jack Daniels-typen, hon tröstar sig själv med glass till frukost och går till jobbet i pyjamas och morgontofflor. Efter att ha förlorat såväl sitt midjemått som sitt jobb flyttar hon till landsbygden i Oregon, där hon lär sig leva igen genom sin vänskap med en trettonårig punkartjej. Långsamt börjar hon att skapa ett nytt liv åt sig själv, ett liv Sophie inte kunde ha föreställt sig att hon skulle kunna leva. Hon öppnar Brustna hjärtans café som blir en mötesplats för människor i trakten.

Lolly Winstons debutroman hittar humorn och värmen i en traumatisk situation, utan att trivialisera sorgen.

Mina tankar
Jag tyckte väldigt mycket om den här boken. Roliga karaktärer och trots det deppiga ämnet så fick jag många goda skratt på vägen, men även många tårar. Jag har väldigt lätt för att gråta när böcker är sorgliga, och man tycker så himla synd om Sophie som förlorar den hon älskar mest av allt. Språket var lätt men underhållande och boken följde med mig i tankarna långt efter att jag lagt den ifrån mig.

Betyg




Hope av Lesley Pearse


Handling
När Hope är nyfödd förs hon bort från den rika familjen Harvey på Briargate Hall till en liten by i närheten. Där växer hon upp i den fattiga, kärleksfulla familjen Renton, och hennes sanna identitet förblir en hemlighet.

Hopes idylliska barndom får ett abrupt slut den dagen hon råkar bli vittne till en hemlig kärleksaffär på familjen Harveys gods. Hon tvingas genom utpressning ge upp sitt liv i Somerset och lämna sin älskade familj för att aldrig återvända.

Förtvivlad och utfattig kämpar Hope för att överleva i Bristols slumkvarter. Men mitt ibland det förödande kolerautbrottet visar Hope ett oerhört mod som skicklig sköterska, en fallenhet som så småningom tar henne till Krimkriget och de fasansfulla slagfälten där.

Men Hope kommer att återvända till England och möta de personer som fördrev henne därifrån. De mörka familjehemligheterna är inte för evigt tystade.

Mina tankar
Det här var den första boken som jag läste utav Lesley Pearse och jag tyckte väldigt mycket om hennes sätt att bygga upp historien, språket och personskildringarna. Bra beskrivningar av den historiska miljön, känns som att man är med på plats i boken. Sorglig berättelse med inslag av kärlek och omtanke. Nu vill jag läsa allt som hon har skrivit!

Betyg